Rediscovering America: A Thanksgiving quiz

  • Butter, last year’s national Thanksgiving turkey, walks in in the Rose Garden of the White House before being pardoned by President Donald Trump, Tuesday, Nov. 26, 2019, in Washington. (AP Photo/ Evan Vucci)

Because of the pandemic, this Thanksgiving will be very different than most, but it will still include many familial and national traditions.

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, provides an opportunity for you to test your knowledge of the Thanksgiving holiday in American history and culture.

ADVERTISING


___

1. What was the primary food that the Wampanoag, the Native American tribe that participated in the first Thanksgiving, contributed to the feast?

A. Turkey

B. Ham

C. Venison

D. Lobster

___

2. Writer and editor Sarah Josepha Hale, author of the poem “Mary Had a Little Lamb,” also is known as the “godmother of Thanksgiving” for urging which president to have “our annual Thanksgiving made a National and fixed Union Festival”?

A. James Buchanan

B. Ulysses S. Grant

C. Andrew Johnson

D. Abraham Lincoln

___

3. In what year was the law passed making the fourth Thursday of November the fixed date for Thanksgiving?

A. 1912

B. 1935

C. 1941

D. 1991

___

4. Which president said that ” Thanksgiving reminds us that no matter our differences, we are still one people, part of something bigger than ourselves … we are always, simply, Americans”?

A. John F. Kennedy

B. Barack Obama

C. Ronald Reagan

D. Franklin Roosevelt

___

5. The Macy’s Thanksgiving Day Parade will exclude a live audience this year, but will still be broadcast on television. In what years was the parade officially canceled since first being held in 1924?

A.1929 to 1931

B. 1942 to 1944

C. 1951 to 1953

D. 1960 to 1962

___

6. Because of a mix-up that resulted in a major surplus of turkey one year, which company packaged turkey, stuffing, peas and sweet potatoes in aluminum trays, creating the first TV dinners?

A. Swanson

B. Morton’s

C. Tyson

D. Stouffer’s

___

7. Which of America’s Founding Fathers wanted the turkey, rather than the eagle, to be America’s national bird?

A. John Adams

B. Alexander Hamilton

C. Patrick Henry

D. Benjamin Franklin

___

8. Which Ivy League college teams faced off in the first Thanksgiving football game in the 1870s?

A. Princeton vs. Yale

B. Harvard vs. Princeton

C. Columbia vs. Dartmouth

D. Cornell vs. Yale

___

9. The tradition of handing out Thanksgiving themed awards to NFL players began in 1989. What was the initial award called and who received it?

A. Turkey Leg to former Philadelphia Eagle Reggie White

B. Galloping Gobbler to former Dallas Cowboy Tony Romo

C. Turkey Leg to former San Francisco 49er Joe Montana

D. Galloping Gobbler to former Green Bay Packer Brett Favre

___

10. In addition to the United States, several other countries celebrate a Thanksgiving holiday. Which of the following is not one of them?

A. Canada

B. Brazil

C. Sweden

D. Liberia

Patrick Maloney is deputy director of the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio. He wrote this for InsideSources.com.

ADVERTISING


___

ANSWERS: 1-C, 2-D, 3-C, 4-B, 5-B, 6-A, 7-D, 8-A, 9-A, 10-C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

By participating in online discussions you acknowledge that you have agreed to the Star-Advertiser's TERMS OF SERVICE. An insightful discussion of ideas and viewpoints is encouraged, but comments must be civil and in good taste, with no personal attacks. If your comments are inappropriate, you may be banned from posting. To report comments that you believe do not follow our guidelines, email hawaiiwarriorworld@staradvertiser.com.